V listopadu 2019 jsme vstoupili do projektu Zdravá školní jídelna. V minulosti jsme zaznamenali nespokojenost naších strávníků a proto jsme se rozhodli vstoupit do zmíněného projektu. Projekt Zdravá školní jídelna se snaží o to, aby byla ve školních jídelnách podávána pestrá, nutričně vyvážená a chutná strava. Vzhledem k tomu, že se u nás stravují i velmi malé děti, je pro nás zdravé stravování velmi důležité! Paní kuchařky s nadšením vytvářejí nové recepty plné zdravých surovin a jídelníček je stále pestřejší a zdravější. Samozřejmě jsme snížili podíl cukru dle norem, zdravé školní jídelny. Snažíme se plnit všechna kritéria, abychom co nejdříve získali certifikát "Zddravá školní jídelna". Díky tomu vaše děti mají během dne pestrou, vyváženou, zdravou a chutnou stravu.
Úspěch projektu je postaven na fungování třech základních pilířů:
1.
Vzdělaný personál
Personál školní jídelny má dobré znalosti o správné výživě člověka, zejména dětí, umí plánovat pestrý jídelní lístek, umí vařit chutné pokrmy z čerstvých surovin, jídla dochucuje s ohledem na dětského strávníka, zná a plní platnou legislativu
2.
Informovaný strávník
Strávník se o správné výživě dozvídá vhodným způsobem v rámci výuky, výzdoby jídelny a školy a v rámci praktických činností či mimoškolních aktivit. Strávník je tak veden ke správné volbě a skladbě potravin a pokrmů
3.
Motivující pedagog a vedení školy
Pedagog podporuje správné stravovací návyky, jde příkladem. Vedení školy podporuje snahy školní jídelny a zároveň propojuje spolupráci školní jídelny a pedagogů
10 kritérií Zdravé školní jídelny
Kritérium 1.
Z pyramidy na talíř – jednoduché zásady správné výživy v praxi
Kritérium 2.
Pestrý jídelní lístek s každodenní nabídkou neslazených nápojů (sestavený dle Nutričního doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR ke spotřebnímu koši)
Kritérium 3.
Správné a bezchybné vedení spotřebního koše
Kritérium 4.
Čerstvé a sezónní potraviny jsou základem pokrmů
Kritérium 5.
Střídmé solení s ohledem na dětského strávníka
Kritérium 6.
Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí
Kritérium 7.
Podpora národních tradic a regionálních zvyklostí, seznamování s mezinárodní kuchyní
Kritérium 8.
Pravidelné vzdělávání personálu školní jídelny
Kritérium 9.
Zvyšování výživové gramotnosti a podpora správných stravovacích návyků dětí
Kritérium 10.
Prezentace školní jídelny a podpora komunikace s pedagogy, dětmi a rodiči