Základní škola a mateřská škola Stará Ves
Základní škola a Mateřská škola Stará Ves

Zdravá školní jídelna

Zdravá školní jídelna

V listopadu 2019 jsme vstoupili do projektu Zdravá školní jídelna. V minulosti jsme zaznamenali nespokojenost naších strávníků a proto jsme se rozhodli vstoupit do zmíněného projektu. Projekt Zdravá školní jídelna se snaží o to, aby byla ve školních jídelnách podávána pestrá, nutričně vyvážená a chutná strava. Vzhledem k tomu, že se u nás stravují i velmi malé děti, je pro nás zdravé stravování velmi důležité! Paní kuchařky s nadšením vytvářejí nové recepty plné zdravých surovin a jídelníček je stále pestřejší a zdravější. Samozřejmě jsme snížili podíl cukru dle norem, zdravé školní jídelny. Snažíme se plnit všechna kritéria, abychom co nejdříve získali certifikát "Zddravá školní jídelna". Díky tomu vaše děti mají během dne pestrou, vyváženou, zdravou a chutnou stravu.

Úspěch projektu je postaven na fungování třech základních pilířů:

1.

Vzdělaný personál

Personál školní jídelny má dobré znalosti o správné výživě člověka, zejména dětí, umí plánovat pestrý jídelní lístek, umí vařit chutné pokrmy z čerstvých surovin, jídla dochucuje s ohledem na dětského strávníka, zná a plní platnou legislativu

2.

Informovaný strávník

Strávník se o správné výživě dozvídá vhodným způsobem v rámci výuky, výzdoby jídelny a školy a v rámci praktických činností či mimoškolních aktivit. Strávník je tak veden ke správné volbě a skladbě potravin a pokrmů

3.

Motivující pedagog a vedení školy

Pedagog podporuje správné stravovací návyky, jde příkladem. Vedení školy podporuje snahy školní jídelny a zároveň propojuje spolupráci školní jídelny a pedagogů


 

10 kritérií Zdravé školní jídelny

Kritérium 1.

Z pyramidy na talíř – jednoduché zásady správné výživy v praxi

Kritérium 2.

Pestrý jídelní lístek s každodenní nabídkou neslazených nápojů (sestavený dle Nutričního doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR ke spotřebnímu koši)

Kritérium 3.

Správné a bezchybné vedení spotřebního koše

Kritérium 4.

Čerstvé a sezónní potraviny jsou základem pokrmů

Kritérium 5.

Střídmé solení s ohledem na dětského strávníka

Kritérium 6.

Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí

Kritérium 7.

Podpora národních tradic a regionálních zvyklostí, seznamování s mezinárodní kuchyní

Kritérium 8.

Pravidelné vzdělávání personálu školní jídelny

Kritérium 9.

Zvyšování výživové gramotnosti a podpora správných stravovacích návyků dětí

Kritérium 10.

Prezentace školní jídelny a podpora komunikace s pedagogy, dětmi a rodiči


 

 

 

Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu v mobilní aplikaci – V OBRAZE.

Předpověď počasí

dnes, sobota 14. 12. 2024
mírné sněžení -2 °C -3 °C
neděle 15. 12. mírné sněžení 0/-3 °C
pondělí 16. 12. déšť se sněhem 4/-1 °C
úterý 17. 12. slabý déšť 4/4 °C

Rychlý kontakt

ZŠ a MŠ Stará Ves
Dlouhá 24,
793 43  Stará Ves

Telefon/mobil:
+420 739 027 338

E-mail:
zsms@zsmszsmsstaraves.cz

Zdravá školní jídelna

Zdravá školní jídelna